ترس در کودکان از نگرانی‌های پدر و مادر است و بسیاری از آن‌ها با این مشکل سر و کار دارند. هیچ‌کس دوست ندارد که کودک ترسوییی داشته باشد. پدر و مادرها، خوب می‌دانند که بسیاری از تصمیم‌های سخت در زندگی نیاز به شجاعت دارد؛ پس با دیدن نشانه‌های ترس در کودکان برای رشد شخصیتی کودک خود ابراز نگرانی می‌کنند. ترس در کودکان علت‌ها مختلفی می‌تواند داشته باشد اما در اصل ترس با روان انسان گره خورده است. کودکان ترس را از والدین خود می‌آموزند تا خود را از خطرات حفظ کنند؛ این واکنشی طبیعی است که وجود نداشتنش از وجودش خطرناک‌تر است.

شما در این مقاله از بیاتوعروسی “راهنمای معرفی باغ و تالار عروسی“، می‌آموزید که چگونه با ترس در کودکان برخورد کنید تا فرزندان عزیزتان کمترین آسیب را ببینند. کسب دانش همیشه قدرت به همراه می‌آورد و شما را برای مقابله با مشکلات مجهز می‌کند؛ پس تا خط آخر همراه ما باشید که اطلاعاتی مفید و کاربردی را برای شما عزیزان آماده کرده‌ایم.

آشنایی با علت ترس در کودکان

ترس در کودکان

ترس کودک مانند هر چیز دیگری منبع و منشأیی دارد که باید به آن توجه کرد. برای از بین بردن هر چیزی همیشه بهترین راه مقابله با سرچشمه آن است. هرچند ریشه‌های ترس در غریزه انسان تنیده شده است و بخش بسیار زیادی از آن قابل اجتناب نیست اما باز هم هیچ‌کس دوست ندارد که بچه ترسویی بار بیاورد. ترس کودکان در سنین مختلف ممکن است با علت‌های بسیار ساده‌ای شروع شود اما تکرار و تکرار، همراه با قدرت تخیل می‌تواند از آن‌ها مشکلاتی سخت و لاینحل بسازد. در ادامه شما با انواع علت‌های ترس در کودکان آشنا می‌شوید:

1- ترس از غریبه ‌ها:

نوزادهای خیلی سریع قدرت تشخیص چهره را به دست می‌آورند. آن‌ها می‌توانند بین چهره‌ی پدر، مادر، برادر، خواهر و اعضای خانواده و افراد ناآشنا تمایز قائل بشوند. نوزاد در ناتوان‌ترین شرایط فیزیکی انسانی به سر می‌برد و کوچک‌ترین توانی برای دفاع از خود ندارد، پس حق دارد از مواجهه با افراد ناشناس دچار ترس و اضطراب شود. البته بعضی از پدر و مادرها به علت وجود خطرهای محیطی بسیار به این موضوع پر و بال می‌دهند و برای کودکان خود ترسی زیاد و بیش از حد ایجاد می‌کنند.

2- اضطراب و ترس جدایی از والدین:

کودکان و نوزادان وابستگی بیش از حدی به پدر و مادر خود دارند. نوزاد برای کوچک‌ترین نیازهای طبیعی خود به حمایت والدین نیاز دارد و امنیت یکی از اصلی‌ترین نیازهاست. کودکان تا 2 سالگی با جدا شدن از پدر و مادر دچار ترس و اضطراب بسیار شدیدی می‌شوند.

3- موجودات ترسناک خیالی:

ترس در کودکان سنین مختلف

قدرت تخیل انسان بی‌نظیر است می‌تواند از هر چیز کوچکی دریای از مسائل پیچیده را بسازد. همین قدرت تخیل باعث شده که آدم‌ها برای مشکلات خود راه حل بیابند و اختراعات گسترش یابد، ادبیات و هنر با تخیلات گره خورده و تخیل قوی باعث خلاقیت می‌گردد. با این اوصاف تخیل می‌تواند عامل ترس در کودکان 4 تا 6 سال باشد. آن‌ها بسیاری از پدیده‌های طبیعی اطراف خود را با استفاده از قدرت تخیل به موجودات ترسناک تبدیل کنند. بسیاری از پدیده‌های طبیعی مانند صدای باد و طوفان نیز در کارگاه تخیل کودکان می‌توانند هیولاها و موجودات ترسناک را تولید کنند.

4- وارث ترس‌ های والدین:

طبق نظر برخی از کارشناسان ما با ترس به عنوان غریزه طبیعی متولد نمی‌شویم، بلکه آن را از والدین خود می‌آموزیم. ترس‌های والدین به مرور زمان به ترس کودک نیز تبدیل می‌شوند.

5- تربیت غلط:

برخی از ترس‌های کودکان را پدر و مادر به وجود می‌آورند. برخی رفتارهای زشت، جنگ و دعواهای خانوادگی و روش‌های تربیتی غلط مانند تهدید و ترساندن از موجودات خطرناک می‌تواند ترسهای عمیقی برای کودکان به وجود بیاورد.

6- ناامنی ترسناک:

نام ترس و امنیت با یکدیگر گرده خورده است. فرق نمی‌کند بزرگ‌سال باشید یا خردسال، هرکجا که امنیت وجود نباشد ترس نیز شروع به سرک کشیدن می‌کند. احساس امنیت برای کودکان با عدم دسترسی به پدر و مادر یا دور بودن از آن‌ها ممکن است از بین برود و جای آن را ترس و اضطراب پر کند.

7- برنامه های تلویزیونی نامناسب:

علت ترس کودکان

فیلم‌ها، سریال‌ها، انیمیشن‌ها و حتی کتاب‌ها دارای رده بندی سنی هستند و کودکان همیشه باید از محتواهای مناسب با سن خود استفاده کنند. اگر کودکان در معرض تماشای برنامه‌های خشن، ترسناک و یا دارای ماهیت جنسی قرار بگیرند با توجه به قدرت تخیل قوی، دچار ترس‌های شدیدی می گردند.

8- خانه تسخیر شده جدید:

در بسیاری از فیلم های ترسناکی که دیده اید، عامل ترسناک بعد از ورود به خانه جدید یا بروز تغییری عمده در زندگی مانند جدایی والدین خود را نمایان می سازد. این یک مسئله روانشناسی کودک است که تغییرات و محیط های جدید برایش ترس به همراه دارند.

9- ترس‌ های واقعی:

پدر و مادرها عادت دارند که ترس‌های کودکان را به خیال و رویا ارتباط دهند. این اولین چیزی است که بعد از شنیدن توصیف هیولاها و موجودات وحشتناک کودکان به ذهن والدین میرسد؛ اما لزوما درست ترین نیست. گاهی کودکان ترس‌های خود از خطرات وقعی را به شکل موجودات ترسناک توصیف می‌کنند. در برابر ترس‌های تکراری کودکان بی‌تفاوت نباشید و با کمک روانشناسان از ریشه این ناراحتی‌ها سر در بیاورید. بعضی از ترس‌های به علت تجربیات تلخ واقعی مانند گم شدن، تصادف، آزار و آسیب‌ها به وجود می‌آیند.

نشانه های ترس در کودکان

علت ترس کودکان

  • گوشه گیری
  • پریدگی رنگ صورت
  • انزواطلبی
  • نفس تنگی و گرفتگی صدا
  • کمرویی
  • تعرق شدید
  • اختلال خواب
  • احساس خستگی زیاد
  • از دست دادن کنترل ادرار
  • اختلال گوارشی
  • شب ادراری
  • جیغ کشیدن
  • خشم و عصبانیت
  • حسادت
  • خشک شدن دهان
  • لرزش اندام
  • چنگ زدن بدن
  • تضعیف قدرت اندیشه و تصمیم گیری
  • لکنت زبان
  • کمک خواستن
  • نگاه‌های غیر طبیعی
  • ناخن جویدن
  • فرار از موقعیت ترس آور

حتما بخوانید: تأثیر سلامت روانی مادر بر سلامت جنین چیست؟

ترس ‌هایی که باید در کودکان جدی بگیرید

نشانه های ترس در کودکان

  • اگر کودک شما حداقل 6 سال سن دارد ولی حتی یک دقیقه هم نمی‌تواند در خانه تنها بماند.
  • اگر فرزند شما برای یک مدت طولانی یک ترس شدید را تجربه می‌کند.
  • اگر فرزند شما نمی‌تواند تنها بخوابد، خواب راحتی ندارد و مدام بیدار می‌شود، چون از چیزی می‌ترسد ترجیح می‌دهد پیش شما بخوابد و باید مطمئن شود که شما در کنارش حضور دارید تا احساس آرامش کند.
  • اگر ترس‌های کودک شما در روابط طبیعی و فعالیت‌هایی که به آن‌ها نیاز دارد مانند بازی کردن محرومش می‌کنند.

عوارض ترس شدید در کودکان و زندگی آینده آن ها

عوارض ترس در کودکان

اگر یک شئ سبک مانند لیوان را در دست بگیرید، شاید در مدت کوتاه چیز آزاردهنده‌ای به نظر نرسد؛ اما هر چه قدر که این نگه‌داشتن طولانی‌تر بشود، وزن آن شئ نیز انگار افزایش می‌یابد تا جایی که از نگه‌داشتنش عاجز می‌گردید. ترس‌های کوچک کودکان نیز به همین صورت است، اگر آن‌ها این ترس‌ها را به مدت طولانی تحمل کنند مسلماً آسیب خواهند دید. ترس می‌تواند به روابط اجتماعی و سلامت روانی فرد آسیب برساند و او را از بسیاری مراحل رشد محروم کند.

بسیاری از بزرگ‌سالان هنوز ترس‌های کودکی خود را تجربه می‌کنند. آن‌ها از به دست آوردن موقعیت شغلی مورد علاقه خود به خاطر ترس دست می‌کشند. حتی در مرحله پدر و مادر شدن هم ممکن است این ترس‌ها را به فرزندان خود انتقال دهند. این وظیفه سنگین پدر و مادر است که ترس‌های فرزند خود را جدی بگیرند و آن را با برخورد صحیح کاهش دهند. اگر مدت ترس کودک تا 2 سال طول بکشد حتماً آسیب‌های تلخی بر روح و روان فرزند شما به جا می‌گذارد.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره برگزاری مراسم عروسی به بهترین شکل ممکن، حتماً صفحه اینستاگرام بیاتو عروسی را دنبال کنید. ما هر روز با پست‌های جذاب خواندنی منتظر شما هستیم.

والدین چگونه باید ترس در کودکان را کاهش دهند؟

اختلال ترس در کودکان

پدر و مادر مهم‌ترین و بزرگ‌ترین پناهگاه کودک هستند. آن‌ها در چشم کودک مانند ابرقهرمانانی دیده می‌شوند که می‌توانند هر مشکلی را حل کنند و از پس بدترین خطرات بربیایند. طبیعی است که آن‌ها پس از تجربه ترس به آغوش والدین خود پناه ببرند و از آن‌ها کمک بخواهند. در این زمان رفتار پدر و مادر بسیار اثرگذار است و می‌تواند همه چیز را به شرایط عادی آن باز گردد. در ادامه کارهایی که پدر و مادر در مقابل ترس کودک خود باید انجام دهند را بررسی می‌کنیم.

کشف عامل ترس و مواجهه کودک با آن

ریشه های ترس در کودکان

ترس‌ها در اشکال مختلف خود را نشان می‌دهند، گاهی کودکان از تاریکی می‌ترسند، گاهی هیولاها و گاهی در شکل موجودات خیالی؛ اما همه‌ی این ترس‌ها منشأ واقعی دارند. قدم اول برای کمک به کودکان کشف این دلیل ترس است. وقتی عامل اصلی ترس کودک را پیدا کردید می‌توانید راهی برای مقابله و از بین بردن آن بیابید. حرف زدن با کودک و گوش دادن به سخنانش بهترین راه برای پیدا کردن این عامل ترس است.

بعد از کشف دلیل ترس، باید کودک را با آن مواجهه کنید تا کم اهمیت بودن آن را درک کند. این کار باید با آمادگی کافی انجام شود تا دلبند شما را وحشت‌زده‌تر نکند. اگر شما در هنگام مواجه شدن با عامل ترس همراه او باشید به او قوت قلب خواهید داد. اطمینان حضور شما به کودک این شجاعت را می‌دهد که از دیوار ترس‌هایش بپرد.

از قصه ها کمک بگیرید

داستان‌ها شرایطی خاصی را برای ما فراهم می‌کنند، این داستان‌ها در عین خیالی بودن به ما کمک می‌کنند که با ترس‌های خود رو به رو شویم و آن‌ها را شکست دهیم. فیلم‌ها و داستان‌هایی که کودکان نقش قهرمان را دارند و با ترس‌های خود مبارزه می‌کنند، اگر در بازه سنی کودک شما قرار بگیرند، می‌توانند الگوی مناسبی برای غلبه بر ترس‌ها باشد.

شما می‌توانید در کنار این فیلم‌ها و داستان‌ها کودک خود را ستایش کنید و به او حس قهرمان بودن بدهید. اگر کودک شما احساس کند که شما او را شجاع می‌دانید، حتماً آن را باور می‌کند و حمایتتان استفاده خواهد کرد.

از ترس به عنوان ابزار تربیتی استفاده نکنید

متأسفانه بسیاری از ترس‌ها ریشه‌ی تاریخی دارند و با ژنتیک ما ترکیب شده‌اند. در قدیم پدر و مادرها برای کنترل، تربیت و حفاظت از فرزندان خود برای آن‌ها هزاران داستان ترسناک می‌ساختند. این هیولاهایی که مادر و پدرها برای کودکانشان علم می‌کردند قرار بود مانع انجام کار بدی شوند ولی همیشه تأثیر منفی می‌گذاشتند. شما هم به هیچ وجه نباید از این داستان‌های لولوخورخوره‌ای برای تربیت فرزندان خود استفاده کنید.

اگر کودک شما از مواجهه با عامل ترس اجتناب می‌کند، از تنبیه و تهدید استفاده نکنید. این روش تربیتی غلط فقط ترس‌های کودک شما را افزایش می‌دهند و او را از پا می‌اندازند.

قضاوت کردن ترس‌ های کودک ، اوضاع را خراب تر می کند

انواع ترس در کودکان

بزرگ‌سال و کودک فرقی نمی‌کند، ترس‌های هرکسی از عمق ذهن او سرچشمه می‌گیرند و طبیعی است که برای ما غیر قابل درک به نظر می‌رسد. اگر کودک شما از چیزی می‌ترسد که برای شما خنده‌دار و غیرواقعی به نظر می‌رسد، به هیچ وجه نباید ترس‌های او را مسخره کنید. در این صورت فقط کودک شما از در میان گذاشتن مشکلاتش نیز خواهد ترسید و این‌گونه شما هیولایی دیگری برای او خواهید شد.

هرچقدر هم ترس کودک شما عجیب و خیالی به نظر می‌رسد به آن با دقت گوش کنید و آن را جدی بگیرید. خیلی از مشکلات واقعی در ذهن خلاق کودک به شکل این موجودات عجیب در می‌آیند. با گوش کردن به حرف‌های فرزندتان و جدی گرفتن آن، حتماً منشأ اصلی نگرانی او را کشف خواهید کرد.

ارتباط چشمی و کلامی را با کودکان خود حفظ کنید

وقتی کودک شما تجربه‌ای ترسناک را از سر می‌گذراند، تنها آغوش گرم شما و کلماتی که بر زبان می‌آورید می‌تواند به او آرامش بدهد. اگر شما با کلماتی که بر زبان می‌آورید به او حمایت و همراهی خود را ثابت کنید، بسیار راحت‌تر بر ترس‌ها و اضطراب‌هایش غلبه خواهد کرد.

بسیار از ترس‌ها مثل تنهایی، تاریکی و افراد غریبه برای کودکان متداول هستند و خود پدر و مادرها هم در دوران کودکی شبیه به آن را تجربه کرده‌اند. اگر شما در مورد این ترس‌ها با او صحبت کنید حتماً شدت و عظمت آن‌ها در نگاه کودک کمتر می‌شود. از طرف دیگر او یاد می‌گیرد که درباره احساسات خود صحبت کند و از زیر فشار سنگین آن خارج گردد.

ما در بیاتو عروسی در تلاشیم که هر چیزی که برای زندگی شاد و پرسعادت به آن نیاز دارید را به شما ارائه دهیم. برای کسب اطلاعات بیشتر و خواندن مقالات ما می‌توانید به مجله بیاتو عروسی سر بزنید.

انتخاب بهترین آتلیه عکاسی کودک کمک با بیاتو عروسی

آتلیه عکس کودکان

سایت بیاتو عروسی به عنوان اولین و بزرگ‌ترین مرجع راهنمای معرفی خدمات عروسی در ایران است و شما عروس و دامادهای عزیز را در انتخاب بهترین و مناسب‌ترین خدمات عروسی راهنمایی می‌کند. بیاتو عروسی با معرفی و راهنمایی بهترین خدمات عروسی شامل تالار عروسی، باغ تالار عروسی ، موسسه خدمات و تشریفات مجالس عروسی، آتلیه عروس، سالن زیبایی و آرایشگاه عروس، مزون لباس عروس و لباس نامزدی، آرایشگاه داماد، کارت عروسی، مزون سفره عقد و تم عروسی، اجاره ماشین عروس، فروشگاه لباس داماد، گروه موسیقی و دی جی، شیرینی فروشی و گل فروشی در خدمت شما عزیزان قرار دارد. شما با جست‌وجو در سایت ما می‌توانید بهترین آتلیه عکس کودک شهر مورد نظرتان را پیدا کنید و در وقت و هزینه خود صرفه‌جویی کنید.

شما در سایت بیاتو عروسی می‌توانید بهترین باغ تالار عروسی و خدمات تشریفات عروسی شهرستان خود را بیابید و با مقایسه انتخابی بهینه و راضی کننده داشته باشید. در هر کاری تحقیق و پرس‌وجو می‌تواند ثمربخش و فوق‌العاده باشد و نتیجه‌ای رضایت بخش برای شما رقم بزند. هدف بیاتو عروسی چیزی جز داشتن مراسمی عالی با خاطرات فراموش نشدنی برای شماست.

ما در این مقاله برای شما از مشکل ترس در کودکان گفتیم. ترس در کودکان باید جدی گرفته شود و رفتار درست والدین برای کنترل آن بسیار مؤثر خواهد بود. حتماً از راهکارهای ارائه شده در این مقاله استفاده کنید و در صورت شدید بودن با پزشک مشورت کنید. هر مشکل کوچکی با نادیده گرفته شدن ممکن است در آینده بزرگ و فاجعه‌آمیز شود. به فکر آینده زندگی خانواده خود باشید و همیشه به موقع تصمیم بگیرید و کار امروز را به فردا موکول نکنید. بسیاری از کودکان داغ ترس‌های کودکی خود را تا بزرگ‌سالی هم بر دوش می‌کشند و این مشکل بر بسیاری از فعالیت‌های اجتماعی آن‌ها تأثیر منفی می‌گذارد.