روز های نوجوانی یکی از دورههای جذاب و مهم زندگی است که باعث شکل گیری شخصیت میشود. یکی از روزهای تقویم ایران به این روز اختصاص داده شده که روز نوجوان نامیده میشود. این روز بهانهاست تا با شما راجع به اهمیت دادن به نوجوانان و مشکلات دوران نوجوانی صحبت کنیم. در ادامه این مقاله از بیاتوعروسی “راهنمای معرفی باغ تالار عروسی“ با ما همراه باشید.
در تقویم ملی ایران، هشتم آبان روز نوجوان نام گرفته است؛ علت نام گذاری این روز محمد حسین فهمیده است که در جریان جنگ هشت ساله ایران و عراق، نارنجک به کمر بست و خود را به زیر تانک عراقی انداخت.
تاریخ دقیق روز نوجوان سال 1402 : 08/08/1402 - هشتم آبان ماه یک هزار و چهارصد و دو
میلادی : Monday, October 30, 2023
قمری : 14 ربیع الثانی سال 1445
از دیدگاه روانشناسی سن نوجوانی به دو دوره تقسیم میشود؛ 12 تا 16 سالگی و 17 تا 20 سالگی که اواخر نوجوانی محسوب میشود.
طبق اعلام رسمی سازمان بهداشت جهانی (W.H.O) رده بندی مشخصی برای سن افراد در نظر گرفته شده است. در این رده سنی افراد به دسته بندیهای نوزاد، کودک، نوجوان، بزرگسال و مسن تقسیم میشوند.
بلوغ در دوره نوجوانی از جهت رشد و تکامل انسانها اهمیت زیادی دارد. این روز بهانهای است تا به سلامت نوجوانهای جامعه توجه بیشتری کرده و به فکر روح و روان آنها باشیم. اهمیت این روز به دلایل زیر است:
در روزهای نوجوانی ، بلوغ مرحلهای است که آنها به دنبال شناخت و تکامل هویت فردی خود هستند. آنها با مسائلی مانند ارزشهاف عقاید و مسائل هویتی مواجه میشوند و برای همین باید با احتیاط بیشتری با آنها رفتار کنید.
انتخاب رشته مدرسه و دانشگاه در این دوره میتواند یک تصمیم سرنوشت ساز باشد. نوجوانان در این دوره با تصمیمگیری در مورد تحصیلات، شغل آینده، روابط اجتماعی و عاطفی و مسائل مختلف رو به رو میشوند. اگر آنها در محیط سالمی بزرگ شده باشند، درصد اینکه تصمیم درستی بگیرند، بیشتر است.
روابط اجتماعی و نحوه انتخاب افراد نزدیک در این مرحله از زندگی در شخصیت انسانها تاثیر میگذارد. رفتار اجتماعی یک مهارت کسبی است که باید آن را یاد گرفت؛ مهارتهای ارتباطی، قدرت مذاکره، تعامل با دیگران و توانایی حل مسئله از مهارتهایی است که در روز نوجوانی در آدم شکل میگیرد.
آدمهای مسئولیت پذیر، افراد موفقتری در جامعه هستند. بلوغ در روز های نوجوانی مسئولیتهای بیشتری برای افراد به همراه میآورد و به آنها کمک میکند تا مهارتهای مدیریت زمان و مسئولیت پذیری را تقویت کنند.
هیچ چیز مانند دانشگاه نمیتواند افراد را به عضو فعال جامعه تبدیل کند اما این احساس تعلق نباید با دانشگاه تمام شود. با ورود رسمی به جامعه، افراد یاد میگیرند که چگونه باید زندگی کرده و مسئولیتهای بزرگتری قبول کنند.
روز نوجوان باید یک چیز را به همه یادآوری کند: قبل از اینکه وارد بزرگسالی شوید تا میتوانید از زندگی لذت ببرید. بزرگسالی دنیای سختی دارد و اگر برای آن آماده نشوید، زندگی شما خیلی سخت خواهد شد.
برقراری رابطه عاشقانه معمولا در روز های نوجوانی اتفاق میافتد؛ اگر خانوادهها به نوجوان خود اهمیت ندهند، آنها درگیر عشقهای قلابی و اشتباه میشوند. از نظر تمام روانشناسان دنیا تمام افراد قبل از ورود به رابطه باید آمادگی آن را داشته باشند. بلوغ عاطفی مسئله مهم دیگری است که در مقالههای گذشته مفصل راجع به آن صحبت کردیم.
روح و روان در روزهای نوجوانی هم موضوع دیگری است که نباید آن را پشت گوش بیندازید. این دوره از زندگی پلی است بین کودکی و بزرگسالی به همین دلیل نوجوانان بیشتر احساس تنهایی و ناراحتی میکنند. آنها نه بزرگسال محسوب میشوند نه کودک برای همین ممکن است اشتباهاتی از آنها سر بزند.
سلامت روانی نوجوانان بر تصمیم گیریها و رفتارهایشان تاثیر زیادی میگذارد. در روز های نوجوانی وقتی که روان سالمی داشته باشند، احتمال انتخابهای هوشمندانه و درست بیشتر است.
سلامت روان در روزهای نوجوانی نقش مهمی در برقراری روابط اجتماعی و عاطفی میگذارد. آنها اگر ذهن آرامی داشته باشند، روابط خود با دوستان و اطرافیانشان را بهبود میبخشند و به یک فرد مثبت و فعال در جامعه تبدیل میشوند.
روزهای نوجوانی و ذهن سالم باعث میشود عملکرد در مدرسه و دانشگاه به شکل مثبتی پیش برود. اضطرابف افسردگی و مشکلات دیگری که در این دوره سراغ آنها میآید مانع ساخت یک آینده درخشان میشود.
باور کنید که فرزندانتان نمیتوانند به تنهایی استرس خود را مدیریت کنند؛ اگر سلامت روان آنها در روزهای نوجوانی مهم است از یک مشاور و روانشناس خوب کمک بخواهید. فشار روانی روزهای نوجوانی باعث از بین رفتن ذهن سالم میشود. فکر آرام و سالم به آنها کمک میکند تا استرس خود را مدیریت کنند و بین درس و زندگی خود تعادل برقرار کنند.
روز های نوجوانی ، دورهای است که افراد برای آینده خود خیالبافی میکنند. برخی از مشکلات روحی و روانی باعث مشکلات بزرگتر در زندگی آنها میشود. بنابراین تشخیص و درمان مشکلات روانی نوجوانان به معنای پیشگیری از مشکلات آینده است.
یکی از مهمترین مسائلی که باید به آن فکر کنید، بحث خودآگاهی بچهها است. وقتی آنها توانایی درک شرایط و افکار خود را نداشته باشند، زندگی برایشان مشکل میشود. روان سالم به شکل درستی آنها را به شناخت احساسات، نیازها و هدفهای خود آگاه میکند که در نهایت آنها تصمیمهای بهتری برای زندگی خود بگیرند.
افراد در هر سنی با یک ذهن سالم و مثبت اندیش به زندگی با دید بهتری نگاه میکنند. وقتی امید به زندگی در نوجوانان شکل بگیرد آنها از روند زندگی خود لذت برده و به دنبال اهداف والا باشند.
وقتی به دام اعتیاد بیفتید، فری نمیکند روز های نوجوانی را سپری میکنید یا پیری، هیچ وقت نمیتوانید صدمهای که به خود زدید را جبران کنید. اگر نوجوانان جامعه در فضای سالمی بزرگ شوند، نسبت به فشارهای اجتماعی، مواد مخدر و الکل مقاوم شده و سمت آنها نمیروند.
روز نوجوان باید باعث تامل بیشتر افراد نسبت به نیاز آنها شود اما به راستی آنها در زندگی خود به چه چیزی بیشتر از همه احتیاج دارند؟ در ادامه به این سوال پاسخ دادهایم:
مهمترین نیاز روزهای نوجوانی ، عشق و محبت پدر و مادرها نسبت به فرزندانشان است. این عشق و حمایت به آنها اعتماد به نفس و احساس ارزشمندی داده و رابطه فرزندی را تقویت میکند. گاهی والدین محبت را با کنترل کردن بیش از حد فرزندان خود اشتباه میگیرند و باعث سرخوردگی نوجوانان میشوند؛ در این صورت توصیه ما به شما کمک گرفتن از روانشناس خانواده است.
روز های نوجوانی با دوره بلوغ همراه است؛ در این مدت باید نسبت به حریم شخصی آنها احترام بگذارید و دورادور از آنها مراقبت کنید. تنها چیزی که به احساس استقلال فرزند شما کمک بزرگی میکند، حفظ حریم شخصی آنهاست.
اگر به فرزندان خود اجازه اشتباه کردن بدهید و بعد به آنها کمک کنید، میتوانید از خطرات آینده جلوگیری کنید.
تشویق بچهها نباید مختص کار خوب آنها باشد؛ فرزندتان را به یادگیری مهارتهای مختلف که در زندگی به او کمک میکند تشویق کنید. برای مثال یادگیری حرفه و هنرهای مختلف کمک بزرگی برای آنها خواهد بود.
تمام سعی ما در این مقاله برای این بود که شما بیش از پیش به فرزندانتان در روز های نوجوانی اهمیت دهید. این روزها برای آنها تکرار نشدنی است؛ نگذارید که حسرتی در دل آنها باقی بماند. روز نوجوان را برای فرزندان خود تبدیل به یک روز به یادماندنی کنید و مراقب سلامت روح و روان آنها هم باشید.