آیا تا به حال شما حس کردهاید که هیچ کنترلی روی افکار خود ندارید و در آن غوطه ور هستید؟ احتمالاً از دیدن دوست و خانوادهتان فراری هستید و از زندگی لذت نمیبرید یا حتی مشکلات جسمی ناشی از اضطراب و استرس را تجربه میکنید. روانشناسی بالینی علمی است که به بهبود روانی افراد میپردازد و به آنها راهکارهایی ارائه میدهد تا با مسائل روانی مقابله کرده و زندگی بهتری داشته باشند.
روانشناسی بالینی نه تنها باعث درک عمیق از شخصیت درونیتان میشود بلکه به شما یاد میدهد تا استرس و احساساتتان را مدیریت کنید و ذهنیتتان را تغییر دهید. در این مقاله از بیاتوعروسی “راهنمای معرفی باغ و تالار عروسی“، به سوال روانشناسی بالینی چیست پاسخ میدهیم و رویکردهای مختلف درمانی، کاربرد روانشناسی بالینی در زندگی روزمره، روابط زناشویی، مشکلات کودک و نوجوان و... میپردازیم. این مقاله به شما راه جدیدی برای درک و مدیریت زندگیتان نشان خواهد داد.
در این قسمت راجع اینکه روانشناسی بالینی چیست، تاریخچه آن و نقشی که در بهبود روانی افراد دارد، صحبت میکنیم.
روانشناسی بالینی یک رشته علمی است که به بررسی و درمان مسائل روانی و رفتاری انسانها میپردازد. این علم با هدف ارتقاء سلامت روانی افراد، اختلالات روانی، اضطراب، افسردگی، اعتیاد، پرخوری و کم خوری، مشکلات ارتباطی، روابط عاطفی و ... را بررسی و درمان میکند.
روانشناسی بالینی یک زیرشاخه از این علم بزرگ است که تا قرن 20 به عنوان یک علم مستقل شناخته شده نبود. با پیشرفت و توسعه علم و همچنین ظهور روانشناسان مشهور دنیا، این حوزه به شکل جدیتری مورد توجه قرار گرفت. امروزه این شاخه از علم به عنوان یک علم توسط روانشناسان و متخصصان در خدمت مردم جامعه است.
روانشناسی بالینی نقش بسیار مهمی در بهبود روانی افراد ایفا میکند. این علم به افراد کمک میکند تا مشکلات روانی خود را شناسایی کرده و بهبود ببخشند. با بهره گیری از تکنیکهای مشاوره، مدیریت استرس، تغییر الگوی فکری، درمان دارویی تمام مردم میتوانند زندگی سالم و راحتی داشته باشند.
این قسمت از مقاله به اختلالات و بیماریهای روانی که با روانشناسی بالینی قابل حل هستند، میپردازیم.
حتماً بخوانید: مشاوره خیانت و راه های مواجهه با آن
در روانشناسی بالینی گفته میشود که اختلالات اضطرابی از جمله مشکلات روانی شایع هستند که میتوانند زندگی روزمره افراد را تحت تأثیر قرار دهند. این اختلال شامل اضطراب عمومی، اختلال وسواسی و ترس از جامعه میشود. این علم به وسیله تجزیه و تحلیل عوامل مؤثر در اضطراب و ارائه راهکارهای مشاوره و درمانی میتواند به افراد کمک کند تا با این مشکلات مبارزه کنند. تکنیکی که برای درمان این بیماریها وجود دارد، تغییر الگوهای CBT است که باعث تغییر خلق و خو رفتار افراد میشود.
اختلالات افسردگی شدت و مراحل مختلفی دارد که زندگی روزمره افراد را دچار مشکل میکند. روانشناسی بالینی با استفاده از روش درمانی DBT به بررسی و بهبود روان افراد میپردازد. DBT سه روش درمانی گروهی، فردی و مشاوره تلفنی دارد که افراد را با تکالیف و شیوههای تعامل با دیگران رو به رو میکند.
همچنین بخوانید: چگونه دمدمی مزاج بودن زوجها را درمان کنیم؟
اعتیاد مختص الکل و مواد مخدر نیست و شامل هزاران مورد میشود. روانشناسی بالینی برای جلوگیری از تأثیرات زیان باری که در آینده ممکن است رخ دهد وارد عمل میشود. با استفاده از روش MET و CBT که تراپی موفقیت آمیزی است، به افرادی که درگیر هر نوع اعتیادی باشند در کنترل خود و زندگی بدون مواد مخدر کمک زیاد میکنند.
اختلالات شخصیتی میتوانند به تنهایی یا ترکیب چند نوع بیماری، زندگی فرد را به نابودی بکشانند. روانشناسی بالینی با تحلیل عمیق این بیماریها به ارائه راهکارهایی برای تغییر الگوهای رفتاری مضر میپردازد.
در این بخش به شما روشهای درمانی در این حیطه را توضیح خواهیم داد.
روانشناسی بالینی از روشهای متنوعی برای درمان مشکلات روانی استفاده میکند. یکی از این تکنیکها CBT یا درمان شناختی – رفتاری است. روانشناسان اینگونه به افراد کمک میکنند تا الگوهای فکری منفی خود را تغییر داده و رفتارهای مثبت را جایگزین کنند. تراپی دیالکتیکی یا همان DBT به افراد کمک میکند تا با پذیرش و تغییر، مهارتهای جدید در کنترل ذهن به دست بیاورند و روند زندگی را بهبود بخشند.
در بعضی موارد افراد تحت درمان باید دارو مصرف کنند؛ این داروهای به منظور کاهش علائم اختلالات روانی مثل افسردگی، اضطراب، شخصیتی و ... تجویز میشود. تعیین دوز دارو و نحوه مصرف آن باید توسط روانپزشک تائید شود.
روانشناسی بالینی گاهی سراغ روشهای ترکیبی برای درمان اختلالات میرود. ترکیب تراپی شناختی – رفتاری و دارو میتواند تأثیر بیشتری داشته باشد. این ترکیب به تعداد زیادی از افراد کمک میکند تا بهبود یافته و با مشکلات روانی خود مقابله کنند.
اهمیت دادن به ذهن و سلامت روانی بسیار مهم است؛ برای همین به شما میگوییم که این درمان چگونه میتواند اثرات مثبتی در زندگیتان بگذارد.
روانشناسی بالینی نقش بسیار مهمی در افزایش سلامت روانی افراد ایفا میکند. از طریق تکنیکهای مشاورهای و درمانی، افراد مهارتهای جدید یاد گرفته و با مشکلات روانی خود رو به رو میشوند. وقتی ذهن سالم داشته باشید، روی هدفهای خود تمرکز و حال بهتری پیدا میکنید.
روانشناسی بالینی به بهبود تعاملات اجتماعی و روابط انسانی کمک میکند. با بهبود مهارتهای ارتباطی و افزایش درک از خود و دیگران، افراد میتوانند روابط بهتری را با دوستان، خانواده و همکاران بسازند. این ارتقاء در روابط اجتماعی میتواند به فرد احساس تعلق و حمایت داده و او را از کنج تنهایی خود بیرون بکشد.
روانشناسی بالینی به افراد کمک میکند تا مهارتهای مدیریت استرس، حل مسئله و... را پیدا کنند؛ با این درمان افراد میتوانند در محیط کار و زندگی شخصی به موفقیت بیشتری دست پیدا کنند.
روانشناسی کاری با انسان میکند تا توانایی کنترل کیفیت زندگی را پیدا کرده و حالت خوش بینی و رضایت را تجربه کنند.
روانشناسی عمومی به بررسی اصول و فرآیندهای عمومی رفتار انسان میپردازد و روی اصول روانشناسی مانند یادگیری، حافظه، شناخت، تفکر و احساسات تمرکز دارد. در صورتی که علم بالینی تخصصی است که به تشخیص و درمان اختلالات روانی و رفتاری میپردازد. رویکرد روانشناسی عمومی رفتاری است اما دکترهای بالینی بیشتر به درمان و مشاوره میپردازد.
حتماً بخوانید: آیا روانشناسی همان طالع بینی است؟
یکی از مهمترین مهارت های یک روانشناس بالینی ، مشاوره یا تعامل با مراجعین است. مهارتهای روانشناس باید به صورت زیر باشد:
توانایی گوش دادن فعال به مراجعین یکی از مهارتهای اساسی یک دکتر خوب است؛ آنها باید علاوه بر دقت به صحبتها، به احساسات، عواطف و نیازهای پنهان هم توجه کنند.
ابراز تفاهم و همدردی با بیماران، جزو مهارت دکترهای روانشناس است اما بعضی از آنها نمیتوانند به درستی ابراز همدردی کنند. برای اینکه یک روانشناس در کار خود موفق شود، باید مهارت ارتباطی فوق العاده خوبی با بیماران خود داشته باشد.
پزشک متخصص باید توانایی حل مسائل روانی بیماران را داشته باشد که شامل تشخیص مشکلات و تعیین راهکارهای مؤثر درمانی است.
اگر خود را فرد مذهبی نمیدانید، سراغ روانشناسهای مذهبی نروید. عدم تفاهم در کار، فرهنگ، دین و ... میتواند مراحل درمان بیماری را طولانی و حال عمومی شما را بدتر کند.
تست های روانشناسی بالینی به منظور ارزیابی و تشخیص اختلالات روانی، ارزیابی سطح عملکرد و پیش بینی رفتار و واکنشهای افراد انجام و به شکلهای متفاوتی طراحی میشود اما در کل به صورت زیر است:
روانشناس یا مشاور ابتدا یک مصاحبه اولیه با مشتری انجام میدهد تا مشکلات و تاریخچه روانی او را بررسی کند. این مصاحبه شامل سؤالات در مورد تجربیات زندگی، افکار و احساسات میشود.
با طراحی پرسشنامههای روانشناسی مرتبط آنها میتوانند افکار درونی شما را تجزیه و تحلیل کنند. برخی سؤالات به صورت کتبی و بعضی از آنها باید به شکل شفاهی پاسخ داده شود.
وقتی بیمار تمام سوالها را جواب داد، روانشناس بالینی با تحلیل شخصیت و موقعیت او یک راه درمان ترسیم میکند. بعد از تحلیلها، دکتر روانشناس بالینی جلسات درمانی را با مراجعه کننده هماهنگ میکند و به او راجع به شروع و دوره درمان توضیح میدهد.
اگر بیماری فرد جدی باشد، روانشناس خود را موظف میداند تا وضعیت مراجعه کننده خود را در جلسات و خارج از آن پیگیری کند.
این تست توسط پزشک متخصص طراحی میشود و هدف آن تشخیص درمان اختلالات روانی است.
روانشناسی بالینی به عنوان یک رشته علمی که به درمان مشکلات روانی میپردازد، نقش بسیار مهمی در جامعه و زندگی انسان ایفا میکند. در این مقاله به معرفی این علم، بررسی اختلالات و روشهای درمانی پرداختیم که باعث بهبود کیفیت زندگی افراد و درمان افسردگی است. در کل این مدل از روانشناسی به افراد کمک میکند تا مسائل روانی خود را شناسایی کرده و راه حلهایی برای مدیریت و بهبود آنها پیدا کنند.
این مقاله از مجله بیاتو عروسی با هدف آگاهی بیشتر شما نسبت به اهمیت مشاوره روانشناسی بالینی نوشته شد؛ امیدواریم که این متن مشوق شما برای دریافت کمک از پزشک متخصص باشد.